• Vesti
  • Hipnoza jedne ljubavi

Hipnoza jedne ljubavi

Učenici Srednje škole za ekonomiju, pravo i administraciju sa svojim profesorima okupili su se 24.1.2018. ispred Zvezdara teatra, kako bi odgledali izuzetno popularnu predstavu Dušana Kovačevića Hipnoza jedne ljubavi.

Predstava je prevazišla sva naša očekivanja. Uloge su tumačili poznati glumci Ljubomir Bandović, Anica Dobra, Ivan Mihailović i mnogi drugi. Glavna tema Kovačevićevog dela je problem odlaska mladih iz zemlje. Radnja se dešava na napuštenoj planini, u kući u kojoj žive Ranko (Ljubomir Bandović) i Soja (Anica Dobra), sa ćerkom Milom (Nina Janković). Posebno mi je privuklo pažnju to što je na Kovačević na šaljiv i interesantan način prikazao fizičke nedostatke likova, koji se prepliću sa mentalnim. Ranko ima povređenu nogu i komunicara sa vukovima zavijanjem, dok Soja, koja ga sa štapom prati, huče i razgovara sa sovama. Naposletku, njihova ćerka Mila započinje vezu sa imaginarnim dečkom Majem, koji se kasnije, na opšte iznenađenje, zaista pojavljuje.

Kovačević je po ko zna koji put pokazao svoje umeće izuzetnog dramskog pisca, prikazujući publici kroz smeh probleme današnjeg društva. Delo je vrlo slojevito i komplikovano, završava se srećno, ali iza svega toga krije se bolna stvarnost. Roditelji ostaju sami na toj planini. Njihova deca su otišla u beli svet, u potragu za srećom, možda nekim boljim životom, drugačijim sistemom vrednosti. Zemlja bez dece je zemlja bez budućnosti i to je najjači utisak koji je ova predstava ostavila na mene, jer mi se čini da je to, bar za sad, nerešiv problem naše države.

Predstava Hipnoza jedne ljubavi me je nasmejala, ali i navela da se zamislim nad izazovima koje nam život sprema – svima je toplo preporučujem.

Sofija Glavatović 2/1

Pozovite nas!