• Vesti
  • Muzej pozorišne umetnosti

Muzej pozorišne umetnosti

Želeći da na pravi način obeleže Dan pozorišta, učenici Srednje škole za ekonomiju, pravo i administraciju 30. marta posetili su Muzej pozorišne umetnosti u Beogradu. Na prvi pogled neugledna zgrada u kojoj je Muzej smešten, otvorila nam je svoja vrata i otkrila čarobni pozorišni svet koji se u njoj nalazi.

Saznali smo mnogo o istorijatu pozorišta u Srbiji, načinu na koji je Muzej organizovan, posebnim odeljenjima koja u njemu postoje i u kojima se čuvaju važni eksponati koji svedoče o bogatom pozorišnom životu u našoj zemlji. Posebno nas je iznenadio podatak da Muzej ima sopstvenu biblioteku u kojoj se mogu naći brojne knjige o istoriji pozorišne umetnosti i o teoriji pozorišta – svako ko je zainteresovan može da ih koristi u prostorijama Muzeja. Okruženi fotografijama iz predstave Kir Janja, što je aktuelna postavka u Muzeju, naslušali smo se zanimljivih anegdota iz pozorišnog života, npr. o značajnoj glumačkoj nagradi Dobričin prsten i glumcu Dobrici Milutinoviću po kojoj je nazvana.

Muzej pozorišne umetnosti napustili smo obogaćeni novim znanjima o pozorišnoj umetnosti – možda će nam baš ona pomoći da na poseban način uživamo u savremenom pozorištu, češće ga posećujemo i više cenimo.

Pozovite nas!