Književna šetnja

Beograd Danila Kiša

Sunčano podne 17. aprila, proveli smo u šetnji posvećenoj Danilu Kišu. Obilazeći najznačajnija mesta na njegovoj ,,beogradskoj mapi”, saznali smo mnogo novih pojedinosti iz života jednog od naših najboljih pisaca 20. veka.

U obilazak smo kreneuli sa Kolaraca, gde je rado slušao koncerte klasične muzike, potom se upoznali sa njegovim studentskim danima ispred Fililoškog fakulteta i Biblioteke grada Beograda (nekada Narodne biblioteke), ne zanemarujući njegov boemski način života po kome je bio poznat, kao ni značaj Ruskog cara, Mažestika i Prešernove kleti - koja je, u međuvremenu, od kultne kafane postala poslovni prostor. Obišli smo i mesta njegovog stanovanja, od Terazija do Skadarske i Palmotićeve, svratili do Kinoteke u Kosovskoj 11 i šetnju završili ispred čuvenog Kluba književnika u Francuskoj 5.

Učenici su za to vreme saznali mnogo zanimljivosti iz piščevog života – od perioda ranog detinjstva i pogroma Jevreja za vreme Drugog svetskog rata, do konačnog piščevog odlaska u Pariz krajem sedamdesetih godina.

Nađa Brakus 4-2

Pozovite nas!